Stijging uitzendkrachten: geen echte groei

8/02/2017

Almaar meer mensen zijn aan het werk als uitzendkracht. Het is het derde jaar op rij dat het aantal werkkrachten met een tijdelijk interimcontract toeneemt. Voor het ABVV is dat geen reden tot juichen, want dat betekent dat steeds meer mensen in arbeidsonzekerheid leven.

Vorig jaar zijn een pak meer mensen aan de slag geweest met een uitzendcontract. De uitzendarbeid steeg met 7 procent ten opzichte van 2015. Het is het derde jaar op rij dat de uitzendarbeid groeit. Volgens de sectorfederatie Federgon is dat een teken dat de economie groeit. ‘Uitzendarbeid is een goede barometer voor de conjunctuur’, klinkt het.

Geen uitzendcontracten van onbepaalde duur

De stelling dat als het goed gaat met de uitzendarbeid, dat zich dat binnen de drie tot zes maanden vertaalt in een toename van de vaste werkgelegenheid lijkt zeer mooi. Maar de structurele toename van het aandeel uitzendkrachten op de arbeidsmarkt doet ons hieraan twijfelen. Het huidige voorstel om uitzendcontracten van onbepaalde duur te geven gaat hier lijnrecht tegenin.

ABVV Interim benadrukt dat een uitzendcontract voor de uitzendkrachten zelf geen echte groei betekent. Uitzendjobs zijn geen duurzame jobs die zekerheid en een toekomstperspectief bieden.

600.000 uitzendkrachten aan de slag

Elke dag zijn maar liefst 107.000 voltijdse equivalenten aan het werk met een tijdelijk interimcontract. Het aantal unieke uitzendkrachten ligt om en bij de 600.000, onder wie 230.000 jobstudenten. Dat zijn 600.000 mensen die geen echte arbeidszekerheid hebben, meestal niet weten of ze volgende maand ook nog een job zullen hebben, waar de werkplek zal zijn of wat het werk zal inhouden. Uitzendkrachten missen de kans om zich goed te kunnen integreren op de werkvloer en aan een eigen – duurzame - loopbaan te timmeren. Voor ABVV Interim verdient iedereen een degelijke, vaste job.

 

Ben jij aan de slag als uitzendkracht en zit je met vragen?
Je kunt rekenen op het ABVV. Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan voor je klaar.


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract

© ABVV Interim