Geen vakantiegeld gekregen? De uitzendkracht-arbeiders kijken alles best nog eens na

5/05/2023

Bij vakantie hoort ook het vakantiegeld. Vaak wordt dit in mei of juni uitbetaald, maar wat als ik tegen dan nog niets heb ontvangen? Krijg ik dan nog m'n vakantiegeld? Voor uitzendkracht-arbeiders loont het om eens na te gaan of hun rekeningnummer gekend is. Voor uitzendkracht-bedienden geldt dan weer een ander systeem.
 

Het vakantiegeld wordt berekend op basis van al je prestaties en lonen, rekening houdend met alle werkgevers, van het jaar dat voorafgaat aan je vakantiejaar.

En het aantal vakantiedagen wordt berekend op het aantal gewerkte dagen tijdens het jaar voordien. Er gelden echter verschillende regels voor de uitbetaling bij arbeiders en bij bedienden.

Ik heb als arbeider gewerkt

Arbeiders, zowel vaste als interims, krijgen hun vakantiegeld uitbetaald door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) tussen 2 mei en 30 juni van het vakantiejaar, het huidige jaar.

De RJV betaalt het vakantiegeld van arbeiders uitsluitend via overschrijving op de bankrekening. Het vakantiegeld wordt pas uitbetaald nadat je rekeningnummer aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie werd doorgegeven.

Heb je onlangs een nieuwe bankrekening geopend, of heb je nooit je rekeningnummer bekend gemaakt? Dan loop je als arbeider het risico geen vakantiegeld te ontvangen! Je dient dus zelf je bankrekening door te geven om het vakantiegeld te ontvangen. Via deze link kan dat eenvoudig.

Ik heb als bediende gewerkt

Bedienden krijgen bij het einde van ieder contract hun vakantiegeld van het uitzendkantoor, rechtstreeks bovenop hun loon, uitbetaald. Zij moeten dus voor hun vakantie later in het jaar een centje opzij houden.


terug naar overzicht

Lees meer over: Loon Weetjes

© ABVV Interim