Uitzendcontracten van onbepaalde duur: geen oplossing voor discriminatie!

21/03/2024

Federgon heeft onlangs opnieuw gepleit voor uitzendcontracten van onbepaalde duur. De werkgeversfederatie zegt dit te doen naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Het ABVV ziet in dit voorstel geen antwoord op de problemen waarmee mensen met een migratieachtergrond, noch de uitzendkracht in het algemeen, op de arbeidsmarkt worden geconfronteerd. In tegendeel, dit voorstel versterkt de discriminatie.
 

Uitzendcontracten van onbepaalde duur: geen oplossing voor discriminatie! Federgon heeft onlangs opnieuw gepleit voor uitzendcontracten van onbepaalde duur. De werkgeversfederatie zegt dit te doen naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme en discriminatie.

Het ABVV ziet in dit voorstel geen antwoord op de problemen waarmee mensen met een migratieachtergrond, noch de uitzendkracht in het algemeen, op de arbeidsmarkt worden geconfronteerd. In tegendeel, dit voorstel versterkt de discriminatie.

Federgon beweert de integratie van mensen met een migratieachtergrond op de Belgische arbeidsmarkt te willen bevorderen door middel van uitzendcontracten van onbepaalde duur. Dit contract moet hen, aldus de werkgeversfederatie, meer werkzekerheid en ervaring bieden.

Echter, de enige zekerheid die uitzendcontracten van onbepaalde duur zullen bieden aan de uitzendkracht, zijn een blijvende onzekerheid en doorgedreven flexibiliteit. Bovendien verhelpt een uitzendcontract van onbepaalde duur niet de problemen die uitzendkrachten ervaren en die eigen zijn aan flexibiliteit in uitzendarbeid.

Voor het ABVV is uitzendarbeid geen doel op zich, maar per definitie slechts een tijdelijke tussenstap in de zoektocht naar een vast contract in de onderneming waar men aan de slag gaat.

Door de mogelijkheid te eisen om uitzendcontracten van onbepaalde duur af te sluiten, wil Federgon maar één ding: de beste profielen voor zich aantrekken en aan zich binden op een moment dat er in bepaalde sectoren een tekort is. En dit ten koste van de arbeidsvoorwaarden en contractuele vrijheid van de werknemers in kwestie.

Uitzendcontracten van onbepaalde duur dreigen van mensen met een migratieachtergrond tweederangswerknemers te maken. Om te vermijden dat deze uitzendkrachten slechts tewerkgesteld zouden worden op basis van contracten van korte duur, zoals dag- of weekcontracten, pleit het ABVV voor een maximum van 25 uitzendcontracten per uitzendkracht per jaar bij dezelfde gebruiker.

De uitdaging van vandaag is de creatie van nieuwe en kwaliteitsvolle jobs. We zien niet in hoe er met dit voorstel voor werknemers en werkzoekenden, als dan niet met een migratieachtergrond, nieuwe kansen zullen gecreëerd worden.


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract

© ABVV Interim