Actie in Limburg: Stop de carrousel van interimcontracten

22/11/2023

Met een symbolische actie in het Limburgse Hasselt heeft het ABVV zowel regering als werkgevers opgeroepen om misbruik van uitzendarbeid aan te pakken. De draaimolen of carrousel maakte voorbijgangers er attent op dat een toenemende groep uitzendkrachten het gevoel heeft rondjes te draaien. In plaats van een spingplank naar een vast contract, is uitzendarbeid voor deze werknemers een permanent fenomeen gewoorden. Zo blijven deze werknemers jaren aan een stuk in veelal dezelfde onderneming met kortlopende uitzendcontracten tewerkgesteld worden. Onzekerheid troef.
 

 

Een peiling van ABVV Interim uit het voorjaar van 2023 drukt ons met de neus op de feiten: zowat 3 op de 10 uitzendkrachten die al langer dan een jaar aan de slag zijn met uitzendcontracten, blijven 3 tot 5 jaar in interim. Zowat 15 procent werkt zelf meer dan 10 jaar voornamelijk op interimbasis. Bovendien doet de overgrote meerderheid van de bevraagden dat bij dezelfde gebruiker, dus in hetzelfde bedrijf. ABVV Interim trekt aan de alarmbel: stop de carrousel van interimcontracten.

De regionale actie in Hasselt wou dit hardnekkige probleem aan de kaak stellen. “Uitzendarbeid zou perspectieven moeten bieden, zodat werknemers kunnen toegroeien naar vast werk. Maar helaas is dat vandaag nog zelden het geval. Zowat de helft van de door ons ondervraagde uitzendkrachten heeft meer dan 3 jaar aan een stuk met uitzendcontracten gewerkt.” Meer informatie over deze campagne is beschikbaar op www.interimlevenslang.be


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract

© ABVV Interim