Ongevallen van uitzendkrachten niet langer zonder gevolgen voor de gebruiker

18/03/2024

Om arbeidsongevallen op de werkvloer aan te pakken, bestaat een waarschuwingsmechanisme dat bedrijven ertoe beweegt om in te grijpen. Echter, jarenlang vielen ongelukken bij uitzendkrachten buiten dit systeem. Daar komt nu verandering in.
 

Elk jaar worden meer dan 200 bedrijven geclassificeerd als "bedrijven met een verzwaard risico" op het gebied van arbeidsongevallen. Als algemene regel geldt dat dit principe van het "verzwaard risico" de bedrijven waar meer arbeidsongevallen dan gewoonlijk voorkomen sanctioneert. Tot nu toe werden werkgevers die gebruik maakten van uitzendarbeid, de gebruikers, echter binnen dit systeem niet verantwoordelijk gehouden voor de ongevallen van hun uitzendkrachten, zelfs als het aantal ongevallen erg hoog was.

Wat is dit principe van het “verzwaard risico”?

Een bedrijf vormt een verzwaard risico als het in zijn risico-index een bepaalde hoeveelheid arbeidsongevallen overschrijdt. Dit niveau wordt overschreden als binnen een observatieperiode van 3 jaar binnen het bedrijf tot X keer meer ongevallen voorkomen dan in andere bedrijven in dezelfde sector, en Y keer meer ongevallen dan het gemiddelde voor bedrijven in de hele privésector. Het laat de overheid toe om bedrijven waar een verzwaard risico wordt vastgesteld aan te manen tot verbeteringen. 

Uitzendkrachten voortaan wel meegeteld in de risicoberekening

Het grote probleem tot heel recent was dat uitzendkrachten buiten deze berekening vielen, ook al weten we dat een uitzendkracht twee keer zoveel kans heeft op een arbeidsongeval als een vaste werknemer in dienst van het bedrijf, zelfs al oefenen beiden hetzelfde werk uit. Als gevolg daarvan is er een tendens geweest om gevaarlijke taken aan uitzendkrachten toe te vertrouwen.

Sinds 1 januari 2023 wordt dit achterdeurtje gesloten. Want sinds deze datum worden de arbeidsongevallen van uitzendkrachten opgenomen in de lijst van arbeidsongevallen van de gebruikende onderneming. Voor de berekening van de lijst met verzwaarde risico’s in 2025 zullen de ongevallen waarin uitzendkrachten betrokken waren in rekening gebracht worden bij de gebruikende onderneming.

Het is zeker een stap in de goede richting, maar er is nog een lange weg te gaan.


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidsongeval

© ABVV Interim