Hoe zit het met de feestdagen als uitzendkracht?

15/04/2017

Uitzendkrachten hebben zoals vaste werknemers recht op betaalde feestdagen indien deze tijdens de duur van de arbeidsoverkomst vallen. Ook heb je als uitzendkracht recht op het loon voor feestdagen tussen twee uitzendopdrachten van dezelfde werkgever indien deze alleen wordt onderbroken door de feestdag zelf, eventueel in combinatie met de dagen waarop in de onderneming van de gebruiker gewoonlijk niet wordt gewerkt (bv. de dagen van het weekend). 

Enkele voorbeelden:

  • ‘Je hebt een weekcontract van maandag 9 november tot en met vrijdag 13 november. Je hebt dan ook recht op het loon voor de feestdag van 11 november omdat deze valt tijdens de duur van jouw arbeidsovereenkomst.
  • Je hebt een contract van maandag 9 november tot en met dinsdag 10 november en vervolgens een tweede contract van donderdag 12 november tot en met vrijdag 13 november. Hoewel je geen arbeidsovereenkomst hebt op 11 november, heb je toch recht op het loon voor de feestdag van 11 november omdat alleen deze ene dag de twee arbeidsovereenkomsten van elkaar scheidt.

 

Voor feestdagen die samenvallen met een gewone inactiviteitsdag of met een zondag geldt voor de uitzendkracht dezelfde vervangingsregeling als deze die geldt voor de vaste werknemers in de onderneming. 

In sommige gevallen heb je ook recht op betaalde feestdagen na einde contract.

Tip! Download onze infofiche ‘Betaalde Feestdagen’.


terug naar overzicht
© ABVV Interim