Week van de Uitzendkracht

16/10/2017

Gelijk loon voor gelijk werk. Dat is het basisprincipe voor de campagne van het ABVV tijdens de Week van de Uitzendkracht, van 16 tot 22 oktober 2017.

 

Zoek de 7 verschillen in deze foto.

Zie jij het verschil niet? Het is er nochtans wel.

 

Beide werknemers doen precies hetzelfde werk. Maar de ene heeft een vast contract en de andere werkt als uitzendkracht.
En uitzendkrachten verdienen tot 91 euro per week minder dan vaste werknemers.

Zo ontvangen uitzendkrachten vaak geen:

  • maaltijdcheques
  • ecocheques
  • extra verlofdagen
  • hospitalisatieverzekering
  • groepsverzekering
  • kerstcadeau
  • bonus

Gelijk loon voor gelijk werk

Dat is het basisprincipe.

Enkele voordelen zijn wettelijk geregeld. Zo moeten uitzendkrachten ook maaltijdcheques en ecocheques ontvangen als de vaste werknemers die krijgen. Maar in de praktijk wordt dit niet altijd nageleefd, vooral in bedrijven waar geen syndicale delegatie is.

Een aantal andere voordelen zijn niet wettelijk geregeld, zoals bijvoorbeeld de hospitalisatieverzekering. Daar kunnen uitzendkrachten zelfs geen aanspraak op maken.

Extra premie invoeren

Het ABVV wil deze ongelijkheid afschaffen. Daarom pleiten we voor de invoering van een extra premie. Die premie moet de voordelen compenseren die vaste werknemers krijgen, maar die uitzendkrachten dikwijls aan hun neus voorbij zien gaan.

Onze enquête

Het ABVV ontvangt dagelijks klachten van uitzendkrachten. Om het loonprobleem beter in kaart te brengen, organiseerden we een enquête bij onze delegees. Hierin peilden we naar de lijst met voordelen waar de vaste werknemers in hun bedrijf recht op hebben. Vervolgens vroegen we hen of uitzendkrachten deze voordelen ook ontvangen.

De resultaten van de enquête zijn verbluffend. Uitzendkrachten kunnen tot 91 euro per week of 364 euro per maand mislopen!

 

Steun samen met ons de uitzendkrachten en doe mee aan de Week van de Uitzendkracht! Lees hier onze flyer.

 


 

Enkele getuigenissen van uitzendkrachten

“Ik werk al enkele maanden als uitzendkracht en ik heb nog nooit maaltijdcheques ontvangen terwijl de vaste werknemers er wel krijgen. Het gaat maar om € 3,75 per gewerkte dag, maar het blijft oneerlijk.”

“Alle voordelen zoals geschenkjes en kortingen in het bedrijfswinkeltje zijn voorbehouden aan de vaste werknemers net zoals de productiviteitspremie.”

“Mijn collega’s met een vast contract konden zich gratis laten inenten tegen de griep. Ik niet …”


terug naar overzicht