Werk jij als uitzendkracht in de zorgsector? Ken je rechten!

25/01/2016

Met een job in de zorgsector moet je hoogstwaarschijnlijk al eens op een zondag, een feestdag, of ‘s nachts werken. Daarom zetten we even op een rijtje hoe het precies zit met je inhaalrustdagen, nachtarbeid, zondagsrust ... Algemeen komt het er voor deze thema’s op neer dat je als uitzendkracht aan dezelfde reglementering bent onderworpen als de vaste werknemers binnen het bedrijf.

Algemeen uurrooster 

Elke uitzendkracht is onderworpen aan de arbeidsduur die van toepassing is binnen het bedrijf waar hij/zij werkt. Indien je toch overuren hebt gepresteerd, heb je recht op een ‘overloon’ ten laste van je werkgever, met name het uitzendbureau.

Feestdagen
Als uitzendkracht heb je recht op de feestdagen die in de onderneming in acht worden genomen en op de vervangingsdagen van feestdagen die samenvallen met een gewone inactiviteitsdag.

Zondag, rustdag?
Dit hangt af van de bepalingen in verband met de zondagsrust die gelden in het bedrijf waar je werkt. Deze bepalingen moet je naleven. Indien de gebruiker ook arbeid kan presteren op zondag, kan hij dit ook vragen van de uitzendkrachten.


Let er dus goed op dat je weet wat er gebruikelijk is in het bedrijf waar je uitzendwerk doet! Lees ook heel grondig je contract voor alle regelingen.

Heb je nog vragen? Ga dan langs bij het ABVV-kantoor in jouw buurt!


terug naar overzicht
© ABVV Interim