Uitzendkrachten en vakantie

29/03/2018

Ook uitzendkrachten verdienen om er even tussenuit te knijpen. Maar heb je recht op vakantiedagen? En vanaf wanneer? En hoe kan je dit aanvragen? En hoe zit het met je vakantiegeld? Op al deze vragen hebben wij hét antwoord.

Je vakantiedagen

Het basisprincipe is dat iedereen recht heeft op vakantiedagen. Alleen verschilt de berekening voor uitzendarbeiders en - bedienden. En dus het aantal dagen waar je recht op hebt.

Bij arbeiders wordt er rekening gehouden met het aantal gewerkte dagen en gelijkgestelde dagen. Met het laatste bedoelen we inactiviteitsdagen die gezien worden als een dag waarop je hebt gewerkt. Dit zijn oa. de dagen voor wettelijke vakantie of inhaalrust. Meer info vind je hier. Afhankelijk van hoeveel dagen je hebt gepresteerd in een jaar, heb je recht op x aantal vakantiedagen het volgend jaar. Wil je graag je dagen berekenen? Dat kan hier.

Voor bedienden wordt het aantal vakantiedagen bepaald door het aantal gewerkte maanden/weken. De basisberekening is dat je bij elke (gewerkte) maand recht hebt op 2 vakantiedagen als je 6 dagen per week werkt. Werk je 5 dagen per week, dan moet je per 6 vakantiedagen 2 eraf trekken. Ben je niet zeker tot welke categorie jij behoort met je uitzendopdracht(en)? Contacteer gerust je vakbond!

Wettelijk gezien heb je recht om je vakantiedagen zowel tijdens of buiten je contract op te nemen. De praktijk leert ons dat uitzendkantoren meestal geen contract geven voor de dagen dat je vakantie neemt.

Je vakantiegeld

Ook heb je als uitzendkracht recht op vakantiegeld. Hier verschilt de betaling eveneens voor uitzendarbeiders en -bedienden.

Voor arbeiders betaalt de Rijksdienst Jaarlijkse Vakantie (RJV) jaarlijks je vakantiegeld. Dit gebeurt het jaar na je prestaties, meestal in mei/juni. Vergeet niet tijdig je rekeningnummer door te geven. Zo loop je je vakantiegeld niet mis. Benieuwd naar het bedrag? Ontdek het hier.

Als bediende krijg je wekelijks je vakantiegeld betaald als “vertrekvakantiegeld”. Het wordt dus in delen uitbetaald, telkens bovenop je loon.

Heb je nog vragen of wil je nog meer info? Kom gerust eens langs in een van onze kantoren of spreek een delegee aan.

 
 

terug naar overzicht

Lees meer over: Betaalde feestdagen

© ABVV Interim