Wereldwijd heeft slechts 1/4 van de werknemers een vast contract.

21/05/2015

De Internationale Arbeidsorganisatie IAO voerde een studie uit over de verschillende type contracten die wereldwijd gangbaar zijn. Blijkt dat het klassieke, voltijdse arbeidscontract van onbepaalde duur minder dominant wordt in de (westerse) industrielanden. En in ontwikkelings- en groeilanden krijgt de meerderheid van de werknemers nooit een vaste job aangeboden. In Europese landen, waaronder België, blijft een vaste job wél de norm. 

Wij bundelden de soms schokkende resultaten voor je:

  • 1/4 of 26,4% van alle jobs wereldwijd zijn gebaseerd op vaste arbeidscontracten.
  • In westerse industrielanden loopt dit op tot 75 à 80%.
  • België scoort hoog met 75,6% vaste contracten en 24,4% tijdelijke contracten. 
  • Hierdoor landen we op de bovenste regionen van de wereldranglijst, na Noorwegen, Denemarken en Duitsland.
  • De absolute koploper van vaste contracten zijn de Verenigde Staten. Zeer verrassend!
  • In groeilanden zoals China en India zijn vaste contracten bijna onbestaande. 90% van de werknemers werkt o.b.v. tijdelijke contracten of zelfs zonder contract. Denk aan landbouwers in de rurale gebieden.

Doordat veel werknemers in jobonzekerheid leven, stijgt de inkomensongelijkheid in de wereld. Met een tijdelijk contract verdient men immers nog steeds minder. 

Het inkomen van werknemers met een vaste job is de voorbije jaren relatief stabiel gebleven, terwijl de tijdelijke of informele werknemers hun inkomen hebben zien dalen. 

Dit rapport van het IAO onderschrijft dus de missie van ABVV Interim. Een vast contract is nog steeds ons doel voor alle werknemers!

Bron: De Standaard, 19/05/2015


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract Loon Weetjes

© ABVV Interim