Uitzendkracht en ziek? Let op!

23/09/2019

Uitzendkrachten hebben net zoals vaste werknemers recht op een gewaarborgd loon of uitkering van het ziektefonds. Ben je ziek? Zorg dan dat je paperassen op tijd in orde zijn!

Wat moet je doen?

  1. Verwittig onmiddellijk het uitzendkantoor en de gebruiker (dat is de onderneming waarvoor je werkt). 
  2. Bezorg een ziektebriefje aan het uitzendkantoor binnen de 48u en hou het verzendbewijs bij. Kijk goed na in je arbeidsreglement binnen welke termijn je dit moet doen. Deze termijn kan korter zijn.
  3. Doe precies hetzelfde wanneer je ziekteperiode verlengd wordt.
  4. Speel op veilig. Verwittig ook je ziekenfonds binnen de 48u. Je ziekenfonds betaalt je een uitkering als je geen recht hebt op gewaarborgd loon.

 

Download de infofiche over ziekteverlof voor uitzendkrachten.

 



Wees er snel bij

Wanneer je als uitzendkracht ziek wordt, moet je dit onmiddellijk melden aan je werkgever (het uitzendkantoor) en aan het bedrijf waar je werkt (de gebruiker). De wet schrijft voor dat je binnen de 48u een ziekteattest moet bezorgen aan je werkgever. Maar opgelet: een aantal uitzendkantoren hanteren een termijn van 24u (!). Kijk dit dus goed na in het arbeidsreglement van je uitzendkantoor. Want indien je ziektebriefje niet tijdig bij je werkgever toekomt, ontvang je geen gewaarborgd loon.
 

Bewijs van verzending

Je ziektebriefje moet niet alleen tijdig bezorgd worden, het is ook belangrijk dat je het bewijs hebt dat je je ziektebriefje bezorgde. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden:

  • Per post maar dit is niet de meest aangewezen manier omdat je niet kan bewijzen of en wanneer je je briefje opstuurde.
  • Per aangetekend schrijven maar dit is duur en niet altijd mogelijk.
  • Tegen afgifte in het uitzendkantoor
  • Elektronisch: hier heb je het bewijs van de datum dat je het verstuurde. Maar kijk best even na of je uitzendkantoor deze mogelijkheid voorziet.
     

Recht op gewaarborgd loon

Wanneer heb je recht op gewaarborgd loon als uitzendkracht?

  • Je moet een ondertekende arbeidsovereenkomst hebben voor de dagen dat je ziek bent.
  • Je moet een maand anciënniteit hebben bij hetzelfde uitzendkantoor.

Verschillende opeenvolgende dag- of weekcontracten kunnen opgeteld worden om aan een maand anciënniteit te komen. Als je uitzendwerk meer dan zeven dagen onderbroken werd, valt je anciënniteit terug naar nul.

Indien je geen aanspraak maakt op een gewaarborgd loon of wanneer je contract voorbij is, krijg je van het ziekenfonds een ziekte-uitkering. Die bedraagt 60% van je brutoloon. 

Wanneer je een maand anciënniteit hebt bij eenzelfde uitzendkantoor én gebruiker, dan ontvang je bovenop de ziekte-uitkering een toeslag van het uitzendkantoor die ervoor zorgt dat je je nettoloon behoudt. Dit gedurende 30 dagen, geteld vanaf de eerste ziektedag.

 


 

 

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV. Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan voor je klaar. Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te worden als volwaardige werknemers, net zoals iedereen. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op hebt.

Heb je nog vragen? Ga dan langs bij het dichtsbijzonde ABVV-kantoor. We helpen je graag verder!


terug naar overzicht
© ABVV Interim