Vaccinatieverlof: ook voor uitzendkrachten

6/04/2021

Je werkt als interimmer en krijgt je oproepingsbrief voor een Coronavaccin in de brievenbus. Je wil hier graag op ingaan maar merkt dat je afspraak binnen de werkuren valt. Vrees niet: je werkgever is namelijk verplicht je vaccinatieverlof (ook wel klein verlet genoemd) te geven. Dat houdt in dat je afwezig mag zijn van het werk met behoud van loon gedurende de tijd die je nodig hebt om naar en van het vaccinatiecentrum te gaan. Je hoeft onder geen enkele omstandigheid betaald verlof op te nemen.

De meeste vaccinatiecentra zijn geopend tijdens de reguliere werkuren, de kans bestaat dus dat jij je vaccin moet gaan halen op een tijdstip waarop je normaal gezien werkt. Gelukkig moet je hiervoor geen betaald verlof opnemen. De overheid besliste, na advies van de sociale partners, om werknemers vaccinatieverlof toe te kennen.

Concreet betekent dit dat je afwezig mag zijn met behoud van loon. Wel moet je aan deze drie voorwaarden voldoen:

  1. Je moet je werkgever tijdig verwittigen zodra je weet wanneer je jouw vaccin krijgt.
  2. Je mag het vaccinatieverlof alleen gebruiken om je vaccin te krijgen. Als je geen afspraak maakt, kan je geen vaccinatieverlof opnemen.
  3. Indien je werkgever ernaar vraagt, moet je de uitnodiging tot vaccinatie én de bevestiging van je afspraak voorleggen. Het attest van de vaccinatie is een medisch document en moet je niet tonen aan je werkgever.

Ook deeltijdse medewerkers hebben recht op klein verlet, onder dezelfde voorwaarden als de werknemers die voltijds aan de slag zijn. Stel je werkt altijd op maandag, dinsdag en woensdag. Indien de vaccinatie op een van die dagen valt, heb je recht op vaccinatieverlof. Valt hij echter op een andere dag, heb je geen recht op vaccinatieverlof.


terug naar overzicht

Lees meer over:

© ABVV Interim