Uitzendkracht? Laat je niet doen door een interimkantoor

17/05/2022

We wijzen je stap voor stap de weg en vertellen je meteen over jouw rechten. Want als interim ben jij evenveel waard als een vaste werknemer!

 1. Je bent niet gebonden aan 1 kantoor

  Je mag jezelf inschrijven bij verschillende uitzendbureaus. Het uitzendkantoor mag je hiervoor niets vragen (aanrekenen). Bij ieder bureau onderteken je eerst een intentieverklaring. Dat document betekent dat jij als uitzendkracht de intentie hebt om via hen aan de slag te gaan. Je moet jezelf dus niet exclusief verbinden met één bureau. De inschrijving houdt in dat het uitzendkantoor voor jou een passende job wil zoeken bij een onderneming. Maar het uitzendkantoor kan je niet verplichten een opdracht te aanvaarden. Let wel op: als je een opdracht weigert, kan je recht op werkloosheidsuitkeringen in gevaar komen. Informeer je bij het ABVV.
   
 2. Je hebt een werkaanbod? Vergeet je contract niet te tekenen!

  Sinds 1 oktober 2016 moet de arbeidsovereenkomst getekend zijn vóór je met het werk begint. Dat is belangrijk want een getekend contract geeft je zekerheid. In je contract staat de duur van je opdracht, je loon, ... Je weet dus waar je aan toe bent. Je contract kan dus niet meer aangepast of geannuleerd worden als je bijvoorbeeld ziek wordt.
   
 3. De proefperiode

  De eerste drie arbeidsdagen van je nieuwe contract worden beschouwd als proefperiode. Tijdens de proefperiode kunnen beide partijen de overeenkomst beëindigen en dit zonder opzegging en zonder opzegvergoeding. Voor eenzelfde job kan een dergelijke proefperiode maar een enkele keer van toepassing zijn, ongeacht het aantal contracten dat je krijgt. Herhaalt het interimkantoor je proefperiode bij hetzelfde bedrijf, ga dan zeker langs bij je ABVV-kantoor want dit is niet correct!

We wensen je veel succes! Contacteer ons gerust bij vragen of spring eens binnen in een ABVV-kantoor bij jou in de buurt.


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract Weetjes

© ABVV Interim