Bijna 1 op de 4 Belgen (23%) wil van job veranderen om dichter bij huis te werken

21/09/2015

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij zo'n 1.700 werknemers. Het gaat dan vooral om mensen die werken in Brussel. Zij zijn bijna dubbel zo lang onderweg als de gemiddelde Belg, die dagelijks toch ook al 54 minuten besteedt aan woon-werkverkeer.

Naast mensen die dagelijks naar Brussel pendelen zijn ook werknemers met kinderen sneller geneigd om van werk te veranderen om dicht bij huis te werken, net als kaderleden en bedienden. Vooral de reistijd, en niet meer de afstand, vormt de doorslaggevende factor bij de beoordeling van de woon-werkbelasting.

Omdat de reistijd in België vaak lang is, overweegt dus een kwart van de werknemers van job te veranderen om die reistijd in te korten. Vanzelfsprekend is wie lang onderweg is, sneller geneigd om naar een andere baan uit te kijken. Zo wil maar liefst 43 procent van de mensen die langer dan een uur onderweg zijn, zijn werk inruilen voor een werkplek dichter bij huis.

Een van de oplossingen kan zijn dat de werknemer zelf kan bepalen waar en wanneer hij/zij werkt. Momenteel kiest slechts 30% van de werknemers waar hij werkt en 31% wanneer hij werkt. 17% kan zowel tijd én plaats zelf bepalen. 56% zegt geen van beide te kunnen kiezen.

Bron: De Redactie, 16/09/2015


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract Weetjes

© ABVV Interim