ABVV-Jongeren in het verzet tegen uitzendwerk van onbepaalde duur

23/05/2016

Een coalitie van jongerenorganisaties verzet zich tegen de invoering van uitzendcontracten van onbepaalde duur. Die maakt deel uit van het zogenaamde ‘wetsvoorstel Peeters’ dat momenteel op de regeringstafel ligt.

Het wetsvoorstel Peeters bespreekt een aantal hervormingen van de arbeidsmarkt die moeten leiden tot een grotere flexibiliteit en grotere winstmarges voor de aandeelhouders. In de praktijk zal dit voorstel echter vooral de levenskwaliteit van de werknemers fors doen afnemen. We zetten de belangrijkste pijnpunten even op een rij:

•    Het wetsvoorstel Peeters zet de deur open voor uitzendcontracten van onbepaalde duur en dus voor onzekerheid van onbepaalde duur. Hiermee creëert hij onbeperkt beschikbare wegwerpwerknemers.
•    De wekelijkse arbeidsduur wordt voor een voltijds werkende opgetrokken van 38 naar 47,5 uur. In bepaalde sectoren kan dit zelfs oplopen tot 50 uur. Deze flexibele uren zouden pas 24 uur op voorhand moeten worden aangekondigd.
•    Dit zorgt ervoor dat werkgevers weer minder redenen hebben om nieuwe werknemers aan te nemen. Ze kunnen hun bestaande werknemers dwingen te werken op het ritme van het productieproces.

ABVV-Jongeren en 18 andere organisaties vormen samen een nationale jongerencoalitie en eisen de intrekking van het wetsvoorstel Peeters. Ze weigeren zich erbij neer te leggen dat mensen meer moeten werken om minder te verdienen en bovendien moeten inleveren op levenskwaliteit. Zeker niet voor een besparingsbeleid dat dreigt een burn-outgeneratie te genereren die geregeerd wordt door depressie en neerslachtigheid. 

‘Moderniseren’ mag niet ten koste gaan van de levenskwaliteit. Het moet juist synoniem zijn voor vooruitgang voor iedereen. De jongeren zijn bereid om in dialoog te gaan en tegenvoorstellen te formuleren, bijvoorbeeld over een collectieve arbeidsduurvermindering. Het gezamenlijke doel is: met meer mensen minder werken om samen beter te leven en van het leven te genieten. 

Het wetsvoorstel Peeters is voor dit doel onaanvaardbaar, aangezien daarbij het privéleven wordt opgeofferd voor een economie ten dienste van het geld in plaats van ten dienste van de mens en zijn omgeving.

Leden coalitie: ABVV-jongeren, Jeunes FGTB, ACV-jongeren, Jeunes CSC, FreeZbe – ACLVB jongeren, FreeZbe – CGSLB jeunes, FEF, Unécof, JOC, KAJ, Conseil de la Jeunesse, ProjeuneS, Comac, Ecolo-J, Jong Groen, Mouvement des Jeunes Socialistes, Jongsocialisten.


terug naar overzicht

Lees meer over: Arbeidscontract