Wat houdt het vaderschapsverlof allemaal juist in?

9/05/2017

Word je binnenkort papa? Proficiat! Een kindje brengt natuurlijk tal van vragen met zich mee, zeker voor vaders die als uitzendkracht werken. Hebben vaders die als uitzendkracht werken recht op vaderschapsverlof en is deze betaald of niet?

Volgende regels zijn van toepassing voor de privésector. Alle papa’s en partners hebben recht op een totaal van 10 dagen geboorteverlof. Het maakt dus niet uit of je een vaste werknemer of een uitzendkracht bent. Daarnaast mag je kiezen of je de 10 dagen verlof in een keer opneemt of verspreid binnen de 4 maanden na de bevalling.

De 10 dagen geboorteverlof worden ook allemaal vergoed. Hou hier wel rekening dat de eerste 3 dagen worden betaald door de werkgever (regeling klein verlet). De resterende 7 dagen ontvang je een uitkering van het ziekenfonds (82% van het begrensde brutoloon).

Opgelet! Het is belangrijk dat je ook als vader op tijd de personeelsdienst, je mutualiteit en je werkgever op de hoogte brengt met een attest waarin de vermoedelijke datum van de bevalling vermeld staat.

Nog eens opgelet! Om recht te hebben op de drie dagen klein verlet betaald door de werkgever moet je wel onder contract staan – in de praktijk kan dit moeilijk zijn.


terug naar overzicht
© ABVV Interim